Station Hoevelaken

 

Feest bij opening station Hoevelaken

 

 

 

station HoevelakenMet een feestelijk programma wordt het station Hoevelaken op zaterdag 8 december in gebruik genomen door wethouder Geert Horst en de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze. Ook op De Brink vinden vanaf 12.00 uur feestelijkheden plaats. Op de Brink wordt de schaatsbaan geopend door burgemeester Gerard Renkema. Om 17 uur komt wethouder Horst Hoevelaken feliciteren met het nieuwe station. OmroepN verzorgt een live-uitzending vanuit Hoevelaken.

Het station wordt rond 15 uur in gebruik genomen met een verrassingsprogramma en een ronde tafelgesprek met o.a. Geert Horst, Bieze en oud-wethouder Henk Lambooij.

 

 

 

station Hoevelaken in steigers

 • De bouw van het NS Station Hoevelaken kan van start – 31.10.2012

De gemeente Amersfoort heeft de benodigde omgevingsvergunning verstrekt. Wethouder Geert Horst meldt: “Dit is goed nieuws voor Hoevelaken!” Naast de bouw van het station zal de Stoutenburglaan worden aangepast. Verder komt er een nieuw parkeerterrein en een voetgangersbrug over de snelweg A1. Wanneer de bouw volgens plan gaat, zal het station Hoevelaken eind december klaar zijn voor gebruik.   (Omroep Gelderland 15 februari 2012)

 • Groen licht voor station Hoevelaken

  HOEVELAKEN – De Raad van State heeft twee beroepschriften afgewezen, waardoor de plannen rond de bouw van station Hoevelaken verder vorm kunnen krijgen. De bestekken zullen in oktober door Prorail afgerond worden, zo laat B&W aan de raad in een brief weten. De schop gaat waarschijnlijk in maart 2012 in de grond en dan wordt het station eind december 2012 opgeleverd. Nijkerek Nieuws.nl 7 okt 2011

 

 

 • Bijna 3 ton meer nodig voor station Hoevelaken

   

   

  HOEVELAKEN – De vertraging van station Hoevelaken, waar we eerder deze week over berichtten, wordt 10% duurder dan gedacht en dan moet de eerste schop nog in de grond. Het station gaat de gemeente Nijkerk rond de 285.000 euro meer kosten. Dat geld komt bovenop de 2,75 miljoen die de gemeenteraad van Nijkerk in 2009 voor de bouw beschikbaar heeft gesteld. Er was ook nog een meevaller voor de gemeente te melden: er hoeft geen btw betaald te worden. Dat scheelt dan  weer een mooie cent op de 3 miljoen, die het project vermoedelijk gaat kosten. Nijkerk,nieuws.nu  7 Oktober 2011

 

Minister maakt Valleilijn onnodig duur door tunnels” Edestad.nl 11 juli 2011

Een investering van 120 miljoen voor het verhogen van de frequentie op de Valleilijn tussen Ede, Lunteren, Barneveld en Amersfoort is onzinnig aldus de ChristenUnie. Volgens Tweede Kamerlid Arie Slob kan met nog geen een derde van dit bedrag hetzelfde resultaat worden bereikt…….,Een investering van 30 a 40 miljoen is een schijntje op de totale infrastructuurbegroting. Zeker als de provincie Gelderland ook zou meebetalen. Aanpassing van knooppunt Hoevelaken en de snelwegen rond Amersfoort en Utrecht kost honderden miljoenen terwijl je hier dus voor een fractie van het bedrag het OV op deze corridor sterk kan verbeteren. Dat geld moet toch te vinden zijn?!”

 

Groen linkse spoorlobby – 17 .02. 2011

NIJKERK – Niet alleen voor knooppunt Hoevelaken moet gelobbyd worden, ook op het spoor is alles nog niet in kannen en kruiken en zijn er nog gemeenteoverstijgende wensen. Wouter van Eck (lijsttrekker GroenLinks Gelderland ) heeft de wethouders van Nijkerk, Amersfoort en Leusden een brief geschreven, waarin hij hen bedankt voor het heldere pleidooi over gezamenlijke inzet voor een regiosprinter op het traject Apeldoorn-Amersfoort, met de nieuwe stations Apeldoorn-West, Stroe, Barneveld-Noord, Hoevelaken en Amersfoort-Oost.

 

Het bestemmingsplan Station Hoevelaken is goedgekeurd door de raad van Amersfoort, – 18.02.2011

 

Onder toezegging van de wethouder van de maatregelen die in de CDA-motie waren gevraagd (en waarvan wethouder Lambooij al had aangegeven dat die acceptabel waren). 34 stemmen vòòr, 3 tegen (BPA).
Volgende halte: de bouwvergunning en behandeling welstand.

 

Station Hoevelaken: ‘Het moet maar.’        

 Door Theo Zuurman

 

AMERSFOORT/HOEVELAKEN – De gemeenteraad van Amersfoort heeft dinsdag 8 februari 2011 met overgrote meerderheid voor het bestemmingsplan ‘Station Hoevelaken’ gestemd, alleen de BPA stemde tegen. De CDA motie ‘Veilig verkeer naar Station Hoevelaken’ kreeg de goedkeuring van 34 raadsleden en 3 tegenstemmers. Het college gaf de toezegging de verkeersveiligheid te gaan monitoren in overleg met de gemeente Nijkerk en tevens samen op zoek te gaan naar een oplossing om de ingang van de fietsenstalling te kunnen verplaatsen.

Met dit besluit komt een lang gekoesterde wens van Nijkerk een grote stap dichterbij: vrij baan voor Station Hoevelaken. Naar verwachting zal de Buurtgroep Stoutenburg naar de Raad van State gaan om het besluit aan te vechten.

Lees verder

 

Provincie ‘positief’ over plan stoptrein Amersfoort-Apeldoorn – 8.02.2011

STROE – Een meerderheid van de provinciale statenfracties is voorzichtig positief over het plan om een stoptrein in te zetten tussen Amersfoort en Apeldoorn, met een tussenstop in onder meer Stroe. ,,Nu moeten we knopen doorhakken en zorgen dat die trein er voor 2014 rijdt”, aldus wethouder Hans van Daalen.

 

Onderstaande informatie over het te realiseren Station Hoevelaken is verkregen tijdens de inloopavond van 29 april 2010.

 

De gemeenten Nijkerk, Amersfoort en de Provincie Gelderland werken samen aan de realisatie van Station Hoevelaken. In nauw overleg hebben beide gemeenten gewerkt aan het ontwerp voor het station, de inrichting van de stationsomgeving en een bestemmingsplan.

Locatie

 

Het station met bijbehorende faciliteiten ligt straks zowel in de gemeente Nijkerk als in de gemeente Amersfoort. Het station wordt ontwikkeld ter hoogte van de Stoutenburgerlaan, op en rondom de kruising van de huidige spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn en de Rijksweg A1. Op de afbeelding hiernaast ziet u de locatie van het station (blauw gekleurd). Het gele vlakje geeft het parkeerterrein aan.

Hoe komt het station er uit te zien

Het station zelf ligt op Amersfoorts grondgebied. Aan de Hoevelakense kant van de snelweg wordt een parkeerterrein aangelegd (zie geel vakje hiernaast). Vanaf dat parkeerterrein gaat u via een trap met een voetgangersbrug over de Rijksweg A1 naar het voorplein van het station. Daar kunt u tickets kopen en reisinformatie krijgen.

Ook bevindt zich daar een fietsenstalling. Om op het perron te komen, gaat u vervolgens met de trap of de lift naar beneden. Op de artist impressies hieronder krijgt u een beeld van station Hoevelaken.

impressie 1
Impressie aanzicht vanaf het viaduct Stoutenburgerlaan komende vanuit Stoutenburg
 

 

Impressie aanzicht vanaf Intres b.v.
 

 

Impressie aanzicht vanaf de Koedijkerweg